• 1404/02/01 - 09:58
  • 121
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

صدای شرق؛ «شکست گفتمان غربی نقطه مشترک برای شکل گیری حقوق بشر با رهیافت شرقی است»

عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) معتقد است شکست گفتمان غربی در مساله غزه می‌تواند نقطه اشتراک اندیشمندان شرق فرهنگی باشد تا آنها برای ایجاد یک گفتمان نوین حول یک محور دورهم جمع کند.

هدی غفاری عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) در این باره گفت: آنچه در سالیان اخیر در تریبون‌های مختلف رسانه‌ای در موضوع حقوق بشر برجسته شد یک نوع جهان بینی مبتنی بر فرهنگ غربی بود که این موضوع با جهان بینی توحیدی ما در تضاد است.

وی افزود: برای حقوق بشر الهام گرفته از تمدن غرب، موضوع غزه یک آزمون جدی بود، چرا که مشخص شد سازوکارهای بین المللی نتوانستند معضل نسل کشی در این منطقه را حل و فصل کنند. این نوع حقوق بشر نه تنها مساله را حل نکرد بلکه حتی بر بهبود شرایط نیز تاثیر نگذاشت.

این استاد دانشگاه گفت: شکست حقوق بشر در موضوع غزه نه در یک موضوع غامض و پیچیده که اندیشمندان نسبت به آن تفسیرهای مختلف ارائه می‌کنند، بلکه در موضوعی رقم خورد که حقوقدانان متفق القول بودند رژیم صهیونیستی در آنجا مشغول جنایت است.

غفاری با بیان اینکه گفتمان حقوق بشر کنونی در عمل موثر نبود، اظهار داشت: در گوشه و کنار دنیا براساس آموزه‌ها و فرهنگ شرقی یک جوانه‌هایی از ایجاد یک گفتمان حقوق بشری در حال شکل گیری است. رویش‌هایی رقم خورده است اما هنوز به عنوان یک گفتمان منسجم درنیامده است. این موضوع می‌تواند یک طلیعه و آغازی باشد که براساس تمدن شرقی و در کشورهای اسلامی بتوان نوع دیگری از گفتمان حقوق بشری را مطرح و جاانداخت.

این عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به برگزاری اجلاس بین المللی حقوق بشر در رهیافت شرقی، بر وجود تنوع فرهنگ و آیین‌ها در شرق فرهنگی تأکید و بیان کرد: باوجود این تنوع قطعا ایجاد یک گفتمان نوین کار راحتی نیست اما باید روی نقاط اشتراک تمرکز کرد؛ همین شکست گفتمان غربی حقوق بشری می‌تواند نقطه مشترک برای شکل گیری حقوق بشر با رهیافت شرقی باشد.

وی ادامه داد: زمانی داعیه‌داری گفتمان حقوق بشر مبتنی برغربی حل مسائل بشری بود اما حالا که ناکارآمدی آن ثابت شده است می‌توانیم برگردیم به مبانی آنچه داریم و از منظر هستی شناسانه تمدن مشرق زمین را واکاوی کنیم. می‌توانیم به این تمدن شرق یک تخصیص هم بزنیم و براساس نگاه اسلامی بنگریم.

غفاری با اشاره به اینکه سازمان‌های بین المللی اسلامی همچون سازمان حقوق بشر اسلامی و همکاری‌های اسلامی نیز می‌توانند در ایجاد یک گفتمان حقوق بشر نوین شرقی با رویکرد اسلامی موثر عمل کنند، گفت: کشورهای اسلامی به لحاظ هستی شناسی نقاط مشترکی دارند که اگر بر آنها تمرکز کنیم می‌توانیم به ایجاد یک گفتمان حقوق بشری اسلامی امیدوار باشیم و به آن تکیه کنیم.

این عضو هیأت علمی دانشگاه درباره امکان پذیر بودن یک سند حقوق بشری با نگاه شرقی و اسلامی نیز این‌طور پاسخ داد: همایش بین الملل حقوق بشر با رهیافت شرقی در این خصوص می‌تواند موثر عمل کند البته دستیابی به یک سند واحد در چنین رویدادی مستلزم این است که به ترکیب مهمانان و سطح آنها نیز نگاه شود، این همایش در جامعه آکادمیک ایران مورد استقبال قرار گرفت اما معتقدم حتی اگر در این رویداد یک سند منسجم نیز شکل نگیرد، بازهم می‌تواند حرکت مهم و موثری باشد؛‌ ما باید وفاق و اشتراکات‌مان را درنظر بگیریم.

نخستین اجلاس بین‌المللی حقوق بشر در رهیافت شرقی به همت دانشگاه باقرالعلوم(ع) و با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، با حضور 40 میهمان بین‌المللی از 22 کشور از 8 تا 12 اردیبهشت‌ماه سال جاری در تهران، قم و اصفهان برگزار می‌شود.

روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی

. .

. .

About Us

The argument in favor of using filler text goes something like this: If you use arey real content in the Consulting Process anytime you reachtent.