نقش زبان فارسی در تفهیم اندیشههای معنوی اقبال لاهوری بررسی شد
به همت خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در راولپندی و با همکاری انجمن بزم فکر اقبال، کنفرانس علمی و فرهنگی با عنوان «نقش زبان فارسی در تفهیم اندیشههای معنوی اقبال لاهوری» با حضور اندیشمندان، استادان دانشگاه و علاقهمندان به اندیشههای اقبال لاهوری برگزار شد.
در این نشست، سخنرانان و اقبال پژوهان برجسته به بررسی ابعاد مختلف اندیشههای علامه اقبال، بهویژه ارتباط آنها با زبان فارسی و نقش این زبان در انتقال پیامهای معنوی اقبال پرداختند.
مهدی طاهری، مسئول خانه فرهنگ ایران در راولپندی گفت: اقبال لاهوری شخصیتی چندوجهی است که هر بعد از زندگی او میتواند موضوع یک نشست مستقل باشد. او فیلسوف، شاعر، عارف، اسلامشناس، سیاستمدار و مصلح اجتماعی برجستهای بود که زبان فارسی را بهعنوان وسیلهای برای انتقال اندیشههای خود برگزید.
طاهری افزرد: اقبال از سال ۱۹۱۵ تا ۱۹۳۵ میلادی زبان فارسی را برای بیان رسالت ادبی و فلسفی و اجتماعی خود در جهان اسلام انتخاب کرد، زیرا فارسی، که در هند سابقهای ۸۰۰ ساله داشت، ابزار مناسبی برای معرفی افکار اقبال در سطح وسیعتری از جهان شرق بود.
محمد قمر اقبال رئیس بزم فکر اقبال نیز در این مراسم، گفت: متأسفانه زبان فارسی پیش از تأسیس پاکستان عمداً از نظام آموزشی و فرهنگی کنار گذاشته شد. اما در سالهای اخیر تلاشهایی برای بازگرداندن آن صورت گرفته است.
وی افزود: ما به لطف خداوند تلاشهای خود را در جهت ترویج و آموزش زبان فارسی، وافکار معنوی اقبال لاهوری بهویژه اشعار فارسی وی با همکاری خانه فرهنگ ایران،راولپندی ادامه خواهیم داد.
احسان اکبر، اقبالشناس پاکستان به تحلیل اندیشههای اقبال پرداخت و گفت: اقبال در اندیشههای خود تصویری از انسان ایدهآل را ترسیم کرد و جامعهای را که شایسته چنین انسانی باشد، به تصویر کشید.
وی همچنین بر لزوم آشنایی مجدد با زبان فارسی تأکید کرد و گفت: اگر میخواهیم به ریشههای فرهنگی خود بازگردیم، باید یادگیری زبان فارسی را دوباره جدی بگیریم.
عثمان غنی رعد، استاد زبان اردو در دانشگاه نومل و اقبالشناس برجسته، اظهار داشت: مفاهیم اقبال آنقدر عمیق و تأثیرگذارند که حتی قدرتهای استعماری جهانی را نگران میکنند.
وی افزود که درک اندیشههای اقبال نیازمند فضای فکری مناسب و آمادگی ذهنی است و اگر این فضا ایجاد شود، پیام اقبال میتواند قدرتهای سلطهگر را به لرزه درآورد.
رعد همچنین از خانه فرهنگ ایران در راولپندی قدردانی کرد که با آغاز نشستهای اقبالخوانی، نقش ارزشمندی در معرفی اشعار اقبال و تبیین پیامهای ژرف و معنوی نهفته در اشعار علامه اقبال ایفا میکند.
مهرنور محمد خان، اندیشمند برجسته و استاد پیشکسوت دانشگاه نومل، در سخنرانی خود به رابطه عمیق فکری و معنوی میان اقبال و مولانا پرداخت و گفت: اقبال خود را مرید مولانا میدانست و اشعار و آموزههای او را راهگشای روح انسان میخواند.
وی همچنین نقش حیاتی زبان فارسی در تفهیم اندیشههای معنوی اقبال را مورد تأکید قرار داد و افزود: زبان فارسی بستری برای بیان افکار عمیق عرفانی اقبال بوده است.
مظفرعلی کشمیری، پژوهشگر و اندیشمند برجسته، در پایان به موضوع مهم فلسطین در افکار و اشعار اقبال پرداخت و اظهار داشت: علامه اقبال فلسطین را یک مسئله اسلامی و انسانی میدانست و آن را بخشی از مبارزه جهانی علیه استعمار و استبداد میدید.
به زودی کلاس خوانش اشعار فارسی علامه اقبال در خانه فرهنگ ایران در راولپندی برگزار خواهد شد.
روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی