سوگواری و عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) در خارج از کشور
ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان، حضرت حسین بن علی(ع) و یاران با وفای ایشان به همت نمایندگیهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کشورهای مختلف جهان، امسال نیز همچون سالهای گذشته با حزن و ماتم عاشقان و دلباختگان آن امام همام برگزار شد.
_crop.jpg)
این مراسم در کشورهای ذیل برگزار شد:
پاکستان (لاهور)
در آستانه فرارسیدن ایام محرم، مجتمع فرهنگی الحمرا در قلب شهر لاهور میزبان رویدادی کمنظیر بود؛ کنفرانسی با عنوان «صلح و امام حسین (ع)» که به همت شورای اتحاد و صلح جهانی و با حضور شخصیتهای برجسته دینی، فرهنگی و اجتماعی پاکستان و جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.
این گردهمایی باشکوه، صحنه تجلی همبستگی میانمذهبی و ارج نهادن به ارزشهای جاویدان عاشورا بود؛ ارزشهایی که پس از گذشت چهارده قرن همچنان الهامبخش ملتهای آزادیخواه بهویژه مردم مسلمان هستند.
در این کنفرانس، چهرههای شاخص و متنفذی از طیفهای گوناگون حضور داشتند. در میان آنان دکتر اصغر مسعودی مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور به عنوان میهمان ویژه، پیر سید حبیب عرفانی رئیس شورای اتحاد علما و مشایخ، حافظ کاظم رضا نقوی مسئول شورای علمای شیعه در پنجاب، لعل مهدی خان رئیس اسبق سازمان امامیه، پروفسور محمود غزنوی دبیر کل حزب جمعیت متحده اهل حدیث، بگت لال از رهبران جامعه هندو، پیر عمران گیلانی و قاسم علی قاسمی دیده میشدند که هر یک از منظر فکری و مذهبی خود، ابعاد مختلف پیام صلح و کرامت حسینی را تبیین کردند.
در بخش اصلی برنامه، اصغر مسعودی طی سخنانی تحلیلی و تاریخی به تشریح فلسفه قیام سیدالشهدا (ع) پرداخت.
وی تصریح کرد: در سیر زندگی حضرت اباعبدالله الحسین (ع)، صلحطلبی و دعوت به گفتوگو همواره اصل و اولویت بوده است. حتی در صحنه کربلا، ایشان بارها پیامهایی برای گفتگو، بازگشت به قرآن و جلوگیری از خونریزی ارسال کردند. این حقیقت بزرگترین سند بر روح صلحجوی آن حضرت است.
مسعودی با اشاره به فرمایش معروف امام حسین (ع) که فرمودند «من برای اصلاح امت جدم قیام کردهام، نه برای قدرتطلبی» افزود: امام حسین پرچمدار صلحی راستین بود که نه از سر ضعف بلکه از موضع اقتدار و کرامت انسانی برمیخاست. صلحی که اگر به ذلت و زیر پا گذاشتن حق بینجامد، صلح نیست بلکه تسلیم و خفت است. همانگونه که آن حضرت فرمودند: هیهات منا الذلة.
وی تأکید کرد: امروز هم ملت ایران به رهبری رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت آیتالله خامنهای، همان راه را ادامه میدهند؛ راه عزت، مقاومت و ایستادگی در برابر استکبار. ما جنگ تحمیلی و صلح تحمیلی را نپذیرفتیم و نخواهیم پذیرفت. ملت امام حسین(ع) در برابر تجاوز اسرائیل و آمریکا ایستاده و دشمن را پشیمان کرده و باز هم پشیمان خواهد کرد.
محمود غزنوی، دبیرکل جمعیت متحده اهل حدیث، در بخشی از سخنان خود با تمجید از ملت و دولت ایران اظهار داشت: ایران یک کشور و یک ملت آزادیخواه است. مردم ایران مرگ با عزت را بر زندگی همراه با ذلت ترجیح میدهند. حضور در محافل امام حسین (ع) برای من عبادت است. سالهاست علیرغم مخالفتهای بسیار، در این مراسم شرکت میکنم. امروز بار دیگر ثابت شد که باطل هرچقدر قدرتمند و سرمایهدار باشد، شکست میخورد و حق هرچقدر ضعیف باشد، پیروز است. وی پیروزی اخیر ایران در مقابله با سیاستهای تجاوزکارانه آمریکا و اسرائیل را «یک الگو برای همه ملتهای مسلمان» دانست و آن را تبریک گفت.
دیگر سخنرانان کنفرانس نیز ابعاد مختلف قیام حسینی و پیام ماندگار آن را از منظر دینی، اجتماعی و تاریخی بازگو کردند. در جمعبندی سخنان آنان نکات مشترکی مورد تأکید قرار گرفت: امام حسین (ع) متعلق به همه انسانهاست، نه فقط یک مذهب یا طایفه. به گفته یکی از علمای اهل سنت، «برای شرکت در محافل امام حسین (ع)، نیازی به شیعه بودن نیست، کافی است انسان باشی. حسین یک مکتب انسانساز است.» همچنین بسیاری از سخنرانان تأکید کردند که عاشورا آغاز جنگ ایدئولوژی بود و این جنگ همچنان ادامه دارد. یکی از حاضران تصریح کرد: «امروز هم یزیدیت یعنی قدرتپرستی به هر قیمت در جهان رواج دارد. اما رهبران حقیقی مانند آیتالله خامنهای به ما نشان میدهند که مسیر حق، مسیر عزت و سربلندی است.» آنان تأکید کردند که قیام عاشورا الهامبخش مقاومت در برابر استکبار جهانی است و کسی که به کربلا وابسته باشد، میتواند مستکبران زمان را به زانو درآورد.
در پایان مراسم، بیانیهای قرائت شد که طی آن بر حفظ وحدت مسلمانان و تقویت همبستگی بینالادیانی تأکید شد و از همه ملتهای آزادیخواه خواسته شد پیام عدالت و صلح حسینی را محور مبارزات خود قرار دهند. شرکتکنندگان همچنین برای پیروزی جبهه مقاومت اسلامی، امنیت ملتهای مسلمان و آزادی قدس شریف دست دعا برداشتند و مراسم با ذکر صلوات بر محمد و آل محمد به پایان رسید.
صربستان
مراسم عزاداری و سوگواری سید و سالار شهیدان کربلا و اصحاب با وفایش به مدت سه شب در محل سفارت جمهوری اسلامی ایران در بلگراد پایتخت صربستان برگزار شد.
در این مراسم که با حضور مهدی آبادی، سرپرست سفارت، پورپزشک رایزن فرهنگی، خانوادهها و جمعی از دانشجویان ایرانی همراه بود، پس از اقامه نماز جماعت، سعید خلیلویچ مدیر مرکز علوم دینی قم بلگراد سخنرانی کرد و شرکت کنندگان با مداحی و نوحه سرایی در ماتم سالار شهیدان و شهدای کربلا به عزاداری و سینه زنی پرداختند.
خلیلویچ مدیر مرکز علوم دینی قم بلگراد در سخنانی، گفت: مجالس سوگواری سیدالشهداء(ع) از طرفی اجر عظیم را برای مؤمنین به دنبال دارد و از طرف دیگر، فرصتی است برای نشان دادن تعلق به مکتب و تفکر حسینی.
وی ابراز کرد: در هر عصری، تفکر اموی و تفکر علوی و حسینی نمایندگانی دارند و با حضور در مجالس عزاداری موضعگیری خود را در این زمینه اعلان میدارییم لذا هدف اصلی این است که حیات خود، خانواده و جامعه خودمان را محرمی و عاشورایی کنیم.
خلیلویچ افزود: مهمترین خصوصیت حیات عاشورایی، دوری از جهالت و ضلالت است. کسی را که دارای عقلانیت حسینی باشد، نمیتوان بازی داد چون او زندگی را حرکتی بینتیجه و بازی نمیداند. او اهل ذلت نیست، لذا نه به کسی ستم میکند و نه ستم میپذیرد.
در این مراسمها، کلیپهایی با مضمون مقاومت عاشورایی ملت ایران در برابر دشمنان متجاوز و مداحی ایران حاج محمود کریمی در حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران در شب عاشورا پخش شد.
شایان ذکر است، اشعار عاشورایی محتشم کاشانی و ترجمه صربی سرود و نوحه مذهبی – حماسی ایران که در حضور رهبر معظم انقلاب اجرا شد و کلیپهای عاشورایی در شبکههای اجتماعی رایزنی فرهنگی کشورمان در صربستان منتشر شد.
اوگاندا
به همت رایزنی فرهنگی کشورمان در اوگاندا و با مشارکت سفارت جمهوری اسلامی ایران و دانشگاه اسلامی المصطفی(ص)، مراسم عزاداری سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) با حضور مجید صفار؛ سفیر کشورمان در محل سفارت ایران برگزار شد.
این مراسم هر روز با اقامه نماز جماعت مغرب و عشاء توسط حجت الاسلام والمسلمین هادی اسدی؛ استاد دانشگاه اسلامی المصطفی (ص) برگزار و سپس، زیارت پرفیض عاشورا توسط رایزن فرهنگی کشورمان قرائت شد.
همچنین، به مناسبت ایام سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین(ع)، سفیر ایران به همراه رایزن فرهنگی کشورمان و کارشناس سیاسی و اقتصادی سفارت در دسته عزاداری شیعیان کامپالا حضور یافتند.
ترکیه (آنکارا)
مراسم پرفیض عزاداری اباعبدالله الحسین (ع) از شب اول محرم در سالن اجتماعات خانه فرهنگ ایران در آنکارا برگزار شد.
در این شبها، ایرانیان مقیم آنکارا، دیپلماتها و علاقهمندان به اهل بیت (ع) ایرانی و ترکیهای با حضور پرشور خود، فضای معنوی این مراسم را پرشور تر از سالهای گذشته کردند.
مراسم هر شب با قرائت زیارت عاشورا، سخنرانی، مرثیهخوانی و سینهزنی همراه بود که توسط مداحان و سخنرانان مقیم اجرا شد.
قزاقستان (آلماتی)
همزمان با فرارسیدن ایام حزن و اندوه محرم، شیعیان و دوستداران اهل بیت (ع) در شهرهای مختلف قزاقستان با برپایی مراسمهای عزاداری، یاد و خاطره شهادت جانسوز حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و یاران باوفایش را گرامی داشتند.
مراسمهای سوگواری که از ابتدای ماه محرم آغاز شده بود، در روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی به اوج خود رسید. مساجد و حسینیههای شیعیان در شهرهای بزرگ مانند آلماتی، شیمکنت و آکتائو مملو از جمعیت عزاداری بود که با جامههای سیاه و قلوبی اندوهگین، در ماتم سرور و سالار شهیدان اشک ماتم ریختند.
مراسم عزاداری شهادت سالارشهیدان امام حسین(ع) و یاران با وفایش با شرکت اعضای سرکنسولگری و خانواده های مقیم در سالن اجتماعات سرکنسولگری ایران در آلماتی نیز برگزار شد.
این مراسم در طول دهه اول محرم الحرام با مشارکت پیروان سالار شهیدان برگزار شده و شرکت کنندگان در برنامههای عزاداری و اقامه نماز جماعت در این ایام و نماز ظهر عاشورا و شام غربیان حضور یافتند.
همچنین در شهر آلماتی، حسینیه ثامن الائمه (ع) به عنوان یکی از مراکز اصلی تجمع شیعیان، شاهد حضور گسترده ایرانیان مقیم، آذریتباران که جامعه اصلی شیعیان قزاقستان را تشکیل میدهند و دیگر مهاجران از کشورهای همسایه بود.
سخنرانان در این مراسم به تبیین فلسفه قیام عاشورا و ابعاد شخصیتی امام حسین (ع) و یاران ایشان پرداختند. در ادامه، مداحان اهل بیت با نوحهسرایی و ذکر مصیبت، حال و هوای معنوی خاصی به مجالس بخشیدند و عزاداران در فضایی سرشار از حزن و اندوه به سینهزنی و سوگواری پرداختند.
قرقیزستان (بیشکک)
مراسم عزاداری تاسوعا و عاشورای حسینی با حضور پرشور شیعیان و دوستداران اهل بیت عصمت و طهارت از ایرانیان، آذریها، افغانستانها و پاکستانیهای مقیم قرقیزستان و با سخنرانی حجتالاسلام والمسلمین معرفت شیرین اف و نوحه خوانی مداحان اهل بیت (ع) به زبانهای فارسی، آذری و اردو در مسجد امام علی (ع) بیشکک برگزار شد.
در این مراسم پس قرائت زیارت وارث، حجت الاسلام والمسلمین معرفت شیرین اف امام جماعت مسجد به سخنرانی با موضوع معرفی شخصیت و بیان فضائل حضرت ابوالفضل العباس و امام حسین (ع) پرداختند.
سپس، نماز جماعت مغرب و عشا با شکوه خاصی برگزار شد و مداحان اهل بیت(ع) به چهار زبان فارسی، آذری، اردو به ذکر مصیبت اهل بیت(ع)، نوحه خوانی و سینه زنی پرداختند.
مراسم عزاداری شهادت سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) در دهه اول محرم با حمایت رایزنی فرهنگی و با حضور خیل مشتاقان و عزاداران با شکوه و عظمت خاصی برگزار شد.
عزاداری ایام ماه محرم از شب اول در مسجد امام علی (ع) آغاز شده و تا شب سوم شهادت آن حضرت برقرار خواهد بود.
مالزی (کوالالامپور)
مراسم سوگواری و عزاداری حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و یاران با وفایش در محل رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مالزی کوالالامپور برگزار شد.
حجت الاسلام والمسلمین محمد صادق امین دین در مورد سبک زندگی حسینی؛ زندگی بر مدار ایمان، عزت و فداکاری و مفهوم سبک زندگی اسلامی سخنرانی کرد.
همچنین، عناصر اصلی سبک زندگی اسلامی در سیره امام حسین (ع) مورد بررسی قرار گرفت.
شیعیان و محبان اهل بیت (ع) در ایالت جوهور، سلانگور، پینانگ و در حومه شهر کوالالامپور گومبک به عزاداری امام حسین (ع) پرداختند.
حجت الاسلام والمسلمین اولیایی به صورت آنلاین به عنوان سخنران مذهبی و رحیمی از اصفهان مراسم مداحی هیات را عهده دار شدند.
روسیه
مراسم عزاداری شهادت حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و یاران ایشان در قیام کربلا توسط عاشوراییان و سوگواران آن امام (ع) در مسجد خاتمالانبیاء مسکو برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین مهدی نوروزیفرد از کارشناسان دینی اعزامی از کشورمان در این مراسم، گفت: فردی که دارای شرح صدر باشد را طبق آیه 125 سوره مبارکه انعام «من یهدیه یشرح صدره للاسلام» خداوند متعال آنقدر به قلب او وسعت و عمث میبخشد که این فرد خواهد توانست درک کند «سلم» چیست. وی افزود: در آیه 126 «هذا صراط ربک مستقیما» خداوند نتیجه را ارزانی میدارد که همان شرح صدر که حضرت رسول(ص) نیز آن را نور و عطای الهی مینامد و فرد را اهل توبه میکند، این انسان در مسیر مستقیم قرار میگیرد اما به معنی این نیست که اتکا به خودش به تنهایی دانش و درک خود به تنهایی کافی باشد، چراکه قرآن منهای امیرالمومنین، ابن ملجم تربیت میکند و انجیل منهای عیسی (ع) اهل تثلیث میپروراند، پس شرح صدر و محور یافتن مسیر در صراط مستقیم، امام است.
وی اظهار داشت: این نور را خدا داد و ما اهل توبه شدیم و جبران مافات انجام دهد و برای آینده تصمیم گرفتیم که گناهان گذشته را تکرار نکنیم، لازم است این انسان که محورش امام است مراقب باشد که در مسیر ماندگار و ثابت قدم بماند و برای استمرار آن تلاش کند.
حجتالاسلام والمسلمین مهدی نوروزیفرد افزود: در سوره حمد خداوند می فرماید شما در شبانه روز نماز پنج وعده نماز میخوانید و این به خاطر آن است که دائما تکرار کنید «اهدناالصراط المستقیم» تا به ملکه ذهن تبدیل شود و این مهم است ه فراموش نکنیم خدا نوری به قلب ما داده که محورش امیرالمومنین علی (ع)، امام حسین (ع) و امام زمان (عج) هستند.
وی به این مسئله اشاره کرد که در این راه باید مراقب بود به غرور در حقانیت دچار نشد. وی در این باره رابطه اظهار داشت: اکنون برای دفاع از حق شرایط ما خوب است؛ به راحتی نماز میخوانیم به راحتی از حق دفاع میکنیم و به راحتی انسانهای آزاد جهان به این جبهه میپیوندند، اما همین حالت ممکن است انسان را دچار تصلب نماید و غرور حقانیت او را احاطه کند. حجتالاسلام نوروزیفرد ادامه داد: در این حالت ممکن است گفته شود، امام هست اما خودت را در عرض امام بپنداری و امام را نقد کنی که این خود در تحجر ریشه دارد و مشحص میشود فرد دچار تصلب شده است.
حجتالاسلام والمسلمین مهدی نوروزیفرد در ادامه به سوره مبارکه غافر آیه 83 اشاره کرد که خداوند میفرماید «فلما جائتهم رسلهم بالبینات فرحوا بما عندهم من العلم» و در اینجا «فرحوا» به معنای شاد بودن غیرواقعی است یعنی فرد فکر میکند همه علوم را میداند و میتواند امام را نقد کند.
وی به تباهی همین افراد با تسلط غرور بر حقانیت در آنها اشاره کرد که تحجر را به جایی رساندند که در مقابل فرزند فاطمهزهرا (س) بایستند و او را به شهادت برسانند. وی عنوان کرد: و الان هم بر همان فکر هستند، این افراد که خود را ملت برتر میپندارند، دیگران را به راحتی قتلعام میکنند و به این صورت از قلبهای همه امتهای آزاده جهان رانده شده واز نظر خداوند متعال افراد تباه شده به حساب میآیند.
حجتالاسلام والمسلمین مهدی نوروزیفرد گفت: افرادی که در زمان ظهور حضرت حجت (عج) خواهند بود قرآن میخوانند و این کار را برای امام سخت میکند؛ چراکه ممکن است با نوعی تحجر مواجه شود که افراد تصور میکنند علوم قرآنی را میدانند آیاتی را از بر دارند و به علم و درک خود تکیه کرده از محوریت امام عصر غافل گردند. این مبلّغ کلمه «عبد» را در مقابل تحجر بکار برد بدان معنا که افراد بایستی به تسلیم برسند و به قدری وسیع و عمیق باشند که به «عبد» به معنای تسلیم محض تبدیل شوند.
در ادامه این مراسم، سوگواران شهادت حضرت اباعبدالله الحسین (ع) با مداحی و نوحهخوانی حاج مهدی خطیبیفر، سینه زدند و اشک ماتم ریختند.
در شام غریبان حضرت سیدالشهداء(ع) و یاران باوفای آن حضرت، سوگواران حسینی در جایجای روسیه از جمله ایرانیان مقیم در مسجد خاتمالانبیاء مسکو، حسینیه حضرت فاطمه زهرا(س)، مسجد شیعیان و حسینیه افغانستانیهای مقیم پایتخت، نیز در شهرهای دربند، ماخاچ قلعه، سنتپترزبورگ، قازان، آستراخان و یکاترینبورگ، عزاداری و سینهزنی کردند.
مراسم سوگواری تاسوعا و شب عاشورای حسینی با حضور جمع کثیری از مسلمانان، ایرانیان مقیم و دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاههای مسکو در مسجد خاتمالانبیاء برگزار شد.
سخنرانی حجتالاسلام والمسلمین مهدی نوروزیفرد، نوحهخوانی مهدی خطیبیفر قاری قرآن و مداح اهل بیت علیهمالسلام نیز از جمله برنامههای این مراسم بود.
کنیا
مراسم عزاداری حضرت اباعبدالله الحسین (ع) در شهرهای کنیا برگزار و مسلمانان و شیعیان کنیا به تبیین شعائر محرم و فلسفه قیام آن حضرت و عزاداری پرداختند.
شیعیان خوجه اثناعشری هم چه در مومباسا و چه در نایروبی از ابتدای ماه محرم با دعوت از روحانیون و سخنرانان از هند و پاکستان، عزاداریهای امسال را با شکوهتر برگزار کردند.
ایرانیان مقیم کنیا هم در کنار شیعیان اثناعشری و محلی کنیا و با شرکت در مراسم آنها ایام محرم را به عزاداری پرداختند و 4 شب منتهی به عاشورا را با تجمع در مرکز فرهنگی ج.ا.ایران به نوحه سرائی به زبان فارسی و سینه زنی و تبیین قیام امام حسین (ع) پرداختند. حجت الاسلام والمسلمین احسان احسانی از روحانیون جوان ایرانی هم در این 4 شب سخنرانی کردند .
شیعیان افغانی مقیم کنیا و تعدادی از آنها که در هفته های اخیر به نایروبی آمد اند هم با تجمع در مسجد قدیم شیعیان خوجه اثناعشری و با مساعدت جماعت شیعیان اثناعشری نایروبی به عزاداری پرداختند. ( تعداد افغانیهای نایروبی بصورت ناگهانی در دو هفته گذشته از 800 نفر فراتر رفته است در حالیکه در ماههای گذشته زیر یکصد نفر بوده اند. کنیا به دلیل میزبانی از دو سازمان بزرگ وابسته به سازمان ملل معمولا یکی از مقاصد مهاجرین افغانی و سودانیهای مهاجر است تا بتوانند از طریق دفتر سازمان ملل پناهندگی دریافت کنند و به کشورهای دیگر بروند )
این راهپیمائی در شهر مومباسا و لامو نیز اتفاق افتاد و شیعیان عزادار یک مسیری را پیاده روی کرده و در این مسیر در شهر ویتو لامو تصاویر مقام معظم رهبری و امام خمینی (ره) را نیز با خود حمل می کردند و شعار فلسطین باید آزاد گردد را نیز سرمی دادند . محرم امسال که مصادف با حمله ناجوانمردانه آمریکا و رژیم صهیونیستی به ایران عزیزمان بود ، روحانیون شیعی تا حد ممکن در مراکز دینی و دستجات خود مواضع رهبر معظم انقلاب را تبیین کردند و این حمله را محکوم کردند .
تانزانیا
همزمان با ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان، حضرت اباعبدالله الحسین (ع)، شیعیان تانزانیا همچون دیگر شیعیان جهان، با برگزاری مراسم باشکوه در روزهای تاسوعا و عاشورا، یاد و نام آن حضرت و یاران وفادارش را گرامی داشتند.
در روز تاسوعا، دلدادگان اهل بیت علیهمالسلام از ملیتهای گوناگون همچون تانزانیایی، هندی، ایرانی، پاکستانی و... در راهپیمایی عزای حسینی که با میزبانی شیعیان خوجه اثناعشری دارالسلام برگزار شد، حضور یافتند.
در این مراسم، معاون رئیس مجلس ملی تانزانیا، آقای موسی ازان زنگو (Mussa Azzan Zungu)، جمعی از مسئولان سفارت جمهوری اسلامی ایران در دارالسلام، رئیس شیعیان خوجه تانزانیا، نماینده فدراسیون خوجه آفریقا و نیز شماری از چهرههای فرهنگی و دانشگاهی شرکت کردند. عزاداران با حرکت مقابل ماکتهایی از وقایع کربلا، به عزاداری، سینهزنی و ابراز ارادت پرداختند.
مراسم روز عاشورا نیز صبح روز دهم محرم، به میزبانی مسجد الغدیر شیعیان بومی در مسیر ایلالا تا کیگوما برگزار شد و هزاران نفر از شیعیان و محبان اهل بیت (ع) در آن شرکت کردند. چهرههای سرشناس شیعه از جمله آقای محمد دوجی، از بزرگترین سرمایهگذاران شرق آفریقا نیز در این مراسم حضور داشتند.
عزاداران حسینی با پوشیدن لباسهای سیاه و سردادن شعار «لبیک یا حسین»، با اندوه و احترام عمیق، عشق و وفاداری خود را به امام حسین (ع) و شهدای کربلا ابراز داشتند و بار دیگر با آرمانهای آن امام همام در راه مبارزه با ظلم و بیعدالتی تجدید پیمان کردند.
اندونزی
همزمان با شب غمانگیز شام غریبان، مراسم سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و یاران باوفایش با حضور جمعی از ایرانیان، شیعیان، مسلمانان و دوستداران اهلبیت (ع) در محل رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در مانیل برگزار شد.
در این مراسم معنوی، حاضران با قرائت زیارت عاشورا، نوحهخوانی و ذکر مصیبت اهلبیت (ع) به سوگ نشستند و یاد مظلومیت خاندان پیامبر (ص) در شب پس از عاشورا را گرامی داشتند.
فضای مراسم با خاموش بودن چراغها، روشنایی شمعها و قرائت روضههای جانسوز توسط حجتالاسلام و المسلمین سید آفتاب حیدر رضوی، حالوهوایی خاص، معنوی و آکنده از اندوه به خود گرفت و دلهای عاشقان حسینی را به کربلای سال ۶۱ هجری پیوند زد.
این مراسم، آخرین بخش از ویژهبرنامههای دهه اول محرم در رایزنی فرهنگی بود که با هدف پاسداشت نهضت عاشورا و تحکیم همبستگی دینی و فرهنگی میان مسلمانان برگزار شد.
قطر
مراسم سوگواری دهه اول محرم با حضور جمعی از ایرانیان مقیم قطر به همت سرپرستی مدارس ایرانی و رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و با حضور علی صالحآبادی سفیر کشورمان، فرهنگیان، معلمان، دانش آموزان، خانوادههای ایرانی مقیم و اعضای نهادهای جمهوری اسلامی ایران در قطر در مجتمع فرهنگیان مدارس ایرانی دوحه برگزار شد.
عزاداران پس از تلاوت قرآن کریم، به ذکر مصیبت، مداحی و سینهزنی پرداختند و در سوگ سیدالشهداء (ع) اشک ماتم ریختند.
در این مراسم، علی بختیاری، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در قطر طی سلسله سخنرانیهایی به تبیین ابعاد مختلف نهضت عاشورا پرداخت. وی به تناسب موضوعات هر شب، مباحث متعددی را با محوریت فلسفه قیام حسینی، سبک زندگی حسینی و الگوی خانواده منتظر مطرح کرد.
از محورهای مهم سخنان بختیاری در سخنرانیهای این دهه میتوان به این موارد اشاره کرد: «خانواده حسینی، تربیت نوجوان بالنده و حضرت قاسم الگوی بصیرت و شجاعت عاشورایی»، «خانواده حسینی، آرامش مادرانه و الگوی ایثار و مقاومت در اوج بحران»، «خانواده حسینی، جوان عزتمند و حضرت علی اکبر، تبلور بالندگی و مقاومت در راه حق»، «خانواده حسینی، اوج وفاداری و حضرت ابوالفضل العباس اسوه حقباوری و مقاومت در برابر باطل» و «عاشورا، مکتب ایثار و مقاومت خانواده حسینی با رسالت پیامرسانی امام حسین و حضرت زینب(س) به عنوان پاسدارِ پیامِ عاشورا و الگوی جهادِ تبیین».
همچنین در این جلسات به متناسب هر بحث، به جنگ 12 روزه رژیم صهیونیستی علیه کشورمان و تبعات فرهنگی مقاومت در مقابل این رژیم متجاوز بر مبنای همین الگوی خانواده حسینی پرداخته شد.
بختیاری با اشاره به محوریت نهاد «خانواده» در مکتب حسینی، بر نقش خانواده بهعنوان مهمترین نهاد تربیت نسلی عاشورایی، ابراز داشت که خانواده حسینی باید سرشار از معنویت باشد و همین معنویت است که موجب میشود در اوج بحرانها و در برههای که دشمن، جنگی را علیه کشور تحمیل میکند، والدین با نقش آفرینی خود، فضایی توأم با پایداری، آرامش و اعتقاد راسخ به جبهه حق در مقابل باطل را برای فرزندان و خانواده خلق کنند.
رایزن فرهنگی کشورمان با اشاره به اهمیت بحث پیروزی خون بر شمشیر در واقعه کربلا تصریح کرد که کربلا یک آزمون الهی بود و امروز هم ما در شرایطی مشابه باید تکلیف خود را روشن کنیم و مسیر حق را گم نکنیم.
همچنین مراسم عزاداری ظهر عاشورا نیز با اقامه با شکوه نماز جماعت و با حضور دهها نفر از دلباختگان حضرت اباعبدالله و اهل بیت عصمت و طهارت(ع) برگزار شد.
بوسنی و هرزگوین
همزمان با فرارسیدن ماه محرم و ایام عزاداری حضرت اباعبدلله الحسین (ع) و یاران با وفای ایشان، با هماهنگی رایزنی فرهنگی کشورمان، مراسم عزاداری به مدت ده شب در سارایوو پایتخت بوسنی و هرزگوین برگزار شد.
در این برنامهها، ایرانیان مقیم، دیپلمات های کشورمان و محبین اهل بیت (ع) با حضور در سالن اجتماعات سفارت جمهوری اسلامی ایران در سارایوو به یاد شهدای کربلا و مظلومیت امام حسین علیه السلام به سوگواری پرداختند.
همچنین به همت کالج فارسی-بوسنیایی بوسنی و هرزگوین، مجلس عزای حسینی (ع) در این محل نیز برای محبین بوسنیایی برقرار بود.
بلغارستان
در واکنش به حملات وحشیانه و بیسابقه رژیم صهیونیستی به خاک جمهوری اسلامی ایران که منجر به شهادت جمعی از فرماندهان جبهه مقاومت، دانشمندان و صدها شهروند بیگناه از جمله کودکان، زنان و سالمندان شد، و همزمان با ایام محرم الحرام و کربلای حسینی مراسم یادبودی به همت سفارت جمهوری اسلامی ایران و رایزنی فرهنگی کشورمان در بلغارستان برگزار شد.
این مراسم که با عنوان یادبود شهدای مقاومت و نصردر محل سفارت ایران در صوفیه برگزار شد، فرصتی برای نمایش همدلی جهانی با ملت ایران و محکومیت رسمی رژیم صهیونیستی از سوی کشورهای مختلف فراهم ساخت.
حضور چهرههایی از میان سفرای کشورهای اسلامی و غیر اسلامی از جمله.نمایندگان کشورهایی مانند صربستان، عربستان سعودی، کویت، امارات متحده عربی، مصر، روسیه، کره شمالی، لبنان، فلسطین، ترکیه، پاکستان، ارمنستان و برخی احزاب و نمایندگان مجلس بلغارستان، شخصیتهای دانشگاهی، مسئولان نهادهای فرهنگی، رهبران مذهبی و نمایندگان سازمانهای مردمنهاد در این مراسم، نشان از دامنه تأثیر عمیق جنایات اخیر و بیداری وجدان جهانی در برابر آن داشت.
در حاشیه مراسم، دفتر یادبود شهدا گشوده شد و شماری از سفرای حاضر، با نگارش پیامهای صریح، عمیق و گاه خشمآلود نسبت به تجاوز اسرائیل، همدردی و همبستگی خود را با ایران ابراز داشتند.
همچنیندر شب تاسوعای حسینی، مراسم رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بلغارستان، به کانونی معنوی بدل شد؛ جایی که دلهای عاشق گرد آمدند تا در سایه نام ابوالفضل العباس (ع)، از وفا بخوانند و از مقاومت، تجدید عهد کنند.
دهها نفر از ایرانیان مقیم، همراه با دوستداران اهل بیت (ع) از ملیتهای گوناگون، با نوای نوحهها، نغمههای سنتی و حماسی و عطر خاطرههای کربلا، شب تاسوعا را در صوفیه احیاء کردند.
در بخش اصلی برنامه، مسعود احمدی، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بلغارستان، سخنان خود را با این پرسش که «چرا عاشورا در تاریخ جاودانه شد؟» آغاز کرد.
وی به شش راز ماندگاری عاشورا پرداخت و گفت: در عاشورا، شکست نظامی به پیروزی اخلاقی تبدیل شد. حسین (ع) کشته شد، اما روایت از آنِ او شد، نه از آنِ یزید. او شکست نخورد، بلکه حقیقت را در دل تاریخ کاشت و دوم تبدیل حادثه به آیین: عاشورا از تاریخ عبور کرد و به حافظهی فرهنگی تبدیل شد.
احمدی تأکید کرد: هر سال، با محرم، تجدید میشود؛ روضه، نقالی، تعزیه، پیادهروی اربعین – همگی ابزارهای «باززیستن» کربلا هستند و سوم ماهیت تراژدی شخصیتمحور؛ کربلا قهرمان دارد – عباس، زینب، علیاکبر، قاسم – و این شخصیتها، نمادهایی از انسانیت هستند و دیگر اینکه هر چهره، یک بُعد از کرامت انسانی را به تصویر میکشد و پنج جهانیشدن روایت عاشورا: از گاندی تا تاگور، از براون تا نصر، همه اذعان کردند که عاشورا الهامبخش ملتهای مظلوم و آزادیخواه بوده است و محور مهم دیگرعبارت است از روایتگری زنانه و مقاومتمحور خطبههای زینب کبری (س) عاشورا را از فراموشی نجات داد.
رایزن فرهنگی کشورمان افزود: او از یک فاجعه، فرهنگ ساخت و از خون، روایت آفرید و سرانجام ظهور الهیات مقاومت است:کربلا به یک «الهیات اعتراض»، یک «منطق ایستادگی» بدل شد که در تمام عصرها بازتاب دارد؛ از فلسطین و لبنان تا ایران.
احمدی به رفتارشناسی دقیق و جزئی حضرت ابوالفضل العباس (ع) پرداخت و گفت: امروز اگر میخواهیم از عباس بگوییم، باید از ادب او در برابر امام، از تحلیلش در برابر بحران، و از سکوت پرصلابتش در شبهای تردید بگوییم. عباس نماد کسی است که در لحظههای غبارآلود، راه را میشناسد، نه کسی که فقط فریاد میزند.
مصادف با شب عاشورای حسینی، سفارت کشورمان و رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بلغارستان، میزبان مراسمی باشکوه و معنوی در صوفیه بود؛ شبی سرشار از نور معرفت، سوگ و انسجام معنوی، که دهها نفر از ایرانیان مقیم، دانشجویان، علاقمندان اهل بیت (ع) از ملیتهای مختلف، و میهمانان فرهنگی و مذهبی در آن حضور یافتند.
این مراسم با تلاوت آیاتی از قرآن کریم آغاز شد و در ادامه، نوای روضهخوانی و مرثیهسرایی برای امام حسین (ع) و یاران باوفایش فضای حسینیه را معطر کرد.
مداحیهای سنتی، سینهزنیهای گروهی، و اجرای نغمههای عاشورایی از جمله نوحه «وطن الهی» و بازخوانی سرود «ای وطن» با مضامین کربلایی، حال و هوای مجلس را به شبهای نینوا نزدیک ساخت.
در شب عاشورای حسینی، فضای مراسم عزاداری نحبان اهل بیت(ع)، صحنهای باشکوه از معرفت، اندوه و الهام شد؛ محفلی معنوی که با حضور گسترده ایرانیان مقیم، دانشجویان، خانوادهها، و علاقمندان فرهنگ عاشورا از دیگر ملیتها، برگزار شد. این مراسم، نه صرفاً آیینی سنتی، بلکه مجالی برای بازخوانی حکمت عاشورا و بازآفرینی راه حسین (ع) برای امروز بود.
مسعود احمدی، رایزن فرهنگی کشورمان در بلغارستان نکاتی را با عنوان «از تولد تا شهادت: طلاییترین مراحل زندگی امام حسین (ع)»، تصویری جامع از سیر تربیتی، سیاسی و انقلابی آن حضرت ارائه داد.
در ادامه، مراسم با قرائت زیارت عاشورا، مداحیهای سنتی، نوحهخوانی و سینهزنی ادامه یافت. حاضران در فضایی عاطفی، نام یاران حسین را بر سینه کوبیدند. دعای پایانی با آرزوی آزادی برای مظلومان عالم و نصرت ملت ایران، با اذان مغرب همراه شد.
نماز جماعت مغرب و عشا در فضای معنوی مراسم، به امامت ایروش سفیر کشورمان در بلغارستان برگزار شد.
هند (بمبئی)
همزمان با آغاز ماه محرم، قلبهای شیفتگان خاندان عصمت و طهارت در سرزمین رنگینکمانها، هند به تپش افتاد. صدای ناله و نوحه در کوچههای شهر بمبئی پیچید و بوی اسپند و اشک، فضای دلها را معطر کرد.
در این ایام، ایرانیان مقیم بمبئی همانند سالیان گذشته، حسینهها و محلات خویش را سیهپوش کردند و به احترام حضرت سیدالشهدا(ع)، از شادیهای دنیوی چشم پوشیدند.
بسیاری در دهه نخست، کسبوکار خود را به کناری نهادند تا در مجالس وعظ، دستههای عزاداری و موکبهای نذر، گامی هرچند کوچک در مسیر احیای حماسه عاشورا بردارند.
مومنان این کلانشهر، با هماهنگی مسئولان شهری، خیابانهای اطراف مسجد ایرانیان و انجمن فتوت را در سیاهی عزا غرق کردند. شور و حرارت عزاداری از گوشه و کنار بمبئی به این مراکز مذهبی جاری شد؛ گویی همه دلها به یک ضرب سینه میتپید.
خطبههای پرشور در مسجد ایرانیان، که به عنوان یکی از پرنفوذترین مجالس در هند شناخته میشود، با حضور خطبای برجسته و استقبال گسترده برگزار شد. کسانیکه توفیق شرکت حضوری نداشتند، از طریق فضای مجازی به کاروان اشکریزان پیوستند.
در حسینیه شوشتریها، صبحها و پس از نماز مغربین، نوای دلنشین وعاظ، ایرانیان دلتنگ وطن را گردهم آورد و در حسینیه امین نیز صبحها، صدای مصیبتخوانی در میان ناله و آه جماعت طنینانداز شد.
در شب تاسوعا و روز عاشورا، هیأتهای عزاداری چون موجی خروشان از محلات مختلف بهسوی انجمن فتوت، مسجد ایرانیان و حسینیه امین حرکت کردند و در ظهر عاشورا، مجلس تعزیهای از سوی ایرانیان مقیم باشکوهی خاص برگزار شد.
آخرین شام دهه اول، با سوگواری شام غریبان و حرکت دستهجات از مسجد به انجمن فتوت، پردهپایانی بر دهه نخست سوگ حسینی بود. اما این پایان راه نبود.
حسینیه شوشتریها به مدت 10 شبانهروز، حسینیه امین 13 صبح پیاپی و انجمن فتوت ایرانیان از دهه دوم محرم تا هشتم ربیعالاول، با استمرار برنامهها دلهای عاشقان را گرم نگه داشتند.
عمان
همزمان با فرا رسیدن ایام محرم، با همکاری رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مسقط مراسم عزاداری شهادت حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و یاران وفادارش به مدت پنج شب در محل سفارت برگزار شد.
در این مراسم پس تلاوت قرآن و قرائت زیارت عاشورا، حجت الاسلام عبداللهی هر شب ضمن ذکر مصیبت سید سالار شهیدان، تاثیر عمیق واقعه عاشورا بر بالندگی اسلام را مورد تاکید قرار داد و آن را به عنوان نقطه عطف تاریخی، نه تنها در حفظ و تقویت هویت اسلامی، بلکه به عنوان نمادی از مبارزه با ظلم، ستم و ایستادگی در برابر باطل و الهامبخش مسلمانان در طول تاریخ دانست.
همچنین در رثا و مصیبت حضرت سیدالشهدا(س) و یاران باوفایش، مداحی و نوحه سرایی و سینه زنی برگزار انجام شد.
زیمبابوه
مراسم عزاداری سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) با حضور محبان مکتب اهل البیت (ع) از جمله کارکنان نمایندگیهای ایران در زیمبابوه، ایرانیان، لبنانیها و پاکستانیهای مقیم و خانوادههایشان و همچنین تعدادی از مردم بومی در مسجد آل محمد(ص) برگزار شد.
این مراسم از شب اول محرم پس از نماز مغرب و عشا با قرائت قرآن، زیارت عاشورا و با سخنرانی حجتالاسلام والمسلمین سید عمار نقوی به مدت 10 شب برقرار شد و هر شب با سینه زنی و مداحی مادحین اهل بیت (ع) به پایان میرسید.
حجتالاسلام والمسلمین نقوی در خصوص فلسفه قیام امام حسین (علیهالسلام) از منظر تاریخی، دینی، اخلاقی و سیاسی صحبت کرد و بیان کرد که قیام امام حسین (ع) صرفاً یک حرکت نظامی یا سیاسی نبود، بلکه یک انقلاب فکری، فرهنگی و اخلاقی برای احیای دین، عدالت، کرامت انسان و بیداری امت اسلامی بود. این قیام، الگویی جاودانه برای همه آزادگان جهان است.
همچنین مراسم عزاداری حضرت امام حسین علیه السلام در کالج فاطمه الزهرا(س) در شهر حراره و حسینیه امام حسین (ع) در موتاره نیز برگزار شد.
پاکستان (اسلام آباد)
در شب و روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی سال 1404، آیین سوگواری، دسته عزاداری و ایستگاه صلواتی در مسجد امام حسین(ع) و محوطه مجتمع مسکونی سفارت کشورمان برگزار شد.
در محافل عزاداری شب و ظهر تاسوعا و عاشورای حسینی که با حضور جمعی از کارکنان سفارت و نهادهای مستقر در اسلام آباد به همراه خانوادههای آنان برگزار شد، پس از برنامههای اذانگاهی و اقامه نماز جماعت و قرائت زیارت عاشورا، مجید مشکی رایزن فرهنگی کشورمان به ایراد سخنرانی پرداخت و حاضرین با نوای ذاکرین اهل بیت(ع) مرثیه خوانی و سینه زنی کردند.
ظهر عاشورای حسینی عزاداران حسینی(ع) از جمله ایرانیان مقیم و شیعیان محلی با شرکت در دسته سینه زنی و عزاداری به تعظیم و تکریم نهضت عاشورا پرداختند و با اقامه نماز جماعت ظهر عاشورا با مکتب ظلم ستیز حضرت سیدالشهداء(ع) تجدید میثاق کردند.
همچنین، عزاداران شرکت کننده در مراسم شام غریبان به ویژه کودکان و نوجوان در مراسم روشن کردن شمع به یاد مصائب آل الله در شام جانسوز عاشورا شرکت کردند.
مناجات خوانی، شعرخوانی، مرثیه سرایی، ذکر مصیبت و اطعام بر سر سفره اهل بیت(ع) از دیگر برنامههای ویژه شب و ظهر تاسوعا و عاشورای حسینی امسال بود.
لازم به ذکر است مراسم عزاداری و سوگواری دهه اوّل محرم سال 1404 در مسجد امام حسین(ع) اسلام آباد پاکستان از هفتم تا پانزدهم تیرماه به مدت 9 شب همراه با اطعام عزاداران برپا بود.
هند (دهلینو)
مراسم عزاداری دهه اول محرم به مدت 11 شب با حضور و سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین عبدالمجید حکیمالهی نماینده ولی فقیه در هندوستان و حجت الاسلام والمسلمین ضیایی نیا، ایرج الهی سفیر جمهوری اسلامی ایران در هندوستان، فرید الدین فریدعصر رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در دهلی نو در حسینیه خانه فرهنگ کشورمان در دهلینو برگزار شد.
در این شبها عموم ایرانیان، خانوادههای کارمندان جمهوری اسلامی ایران، دانشجویان ایرانی، برادران و خواهران افغانستانی و جمعی از شیعیان و دیپلمات ها از هندوستان و دیگر کشورها شرکت کردند.
امسال نیز هر شب حدود 200 تا 400 نفر از مومنان عزادار به سوگ حضرت اباعبدالله و خاندان و یاران باوفاویش علیهم صلوات الله اجمعین نشستند.
حجت الاسلام والمسلمین عبدالمجید حکیمالهی نماینده ولی فقیه در هندوستان هر شب بعد از اقامه نماز مغرب و عشا و قرائت زیارت عاشورا، مباحث ارزندهای در باب فلسفه قیام امام حسین (ع)، «رابطه ایمان و آزادی»، فضایل ائمه اطهار علیهم السلام و خصایص شهدای دشت کربلا ایراد کرد.
همچنین فریدعصر رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در دهلینو به روضه خوانی، قرائت قرآن و مداحی و مصیبتخوانی و اجرای سینه زنی سنتی پرداخت.
ارمنستان
همزمان با فرارسیدن نهم محرمالحرام ۱۴۴۷ هجری قمری، مراسم پرفیض و معنوی تاسوعای حسینی (ع) با حضور گسترده عاشقان و دلباختگان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) در مسجد کبود ایروان برگزار شد.
این مراسم با مشارکت مهدی سبحانی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در ارمنستان، اعضای سفارت و نهادهای ایرانی، ایرانیان مقیم، خانوادههای آنان و نیز جمعی از محبان اهل بیت (ع) از ملیتهای مختلف، رنگ و بویی خاص به خود گرفت.
حجتالاسلام والمسلمین معید با اشاره به ابعاد شخصیتی و فضایل حضرت ابوالفضل العباس (ع) از جمله شجاعت، ایثار، وفاداری، و ولایتمداری ایشان در واقعه عاشورا، نقش الگوساز این شخصیت عظیمالشأن را برای جامعه امروز مورد تحلیل و تأکید قرار دادند. وی خاطرنشان کرد که عباس بن علی(ع)، اسوه جوانمردی و نماد بصیرت در دفاع از دین و ولایت است.
مداحان اهل بیت (ع) با اجرای مرثیهسرایی، نوحهخوانی و سینهزنی، فضای مسجد را در ماتم شهادت یاران سیدالشهدا(ع) و علمدار کربلا، غرق در سوگ و اندوه ساختند. نوای "یا عباس" از دلهای عاشق برخاست و اشکهای جاری، دلدادگی حاضران را به خاندان عصمت و طهارت (ع) به نمایش گذاشت.
در پایان مراسم، حاضران به صورت جمعی برای پیروزی اسلام و مسلمین، رفع ظلم از مستضعفان و تعجیل در فرج حضرت ولیعصر (عج) به دعا و مناجات پرداختند.
مراسم عاشورای حسینی، همزمان با دهم محرمالحرام با حضور پرشور ایرانیان مقیم، اعضای سفارت و نهادهای ایرانی، دوستداران اهل بیت علیهمالسلام از ملیتهای گوناگون و همچنین برخی گردشگران خارجی در مسجد تاریخی کبود ایروان برگزار شد.
حجتالاسلام موید، امام جماعت مسجد کبود درباره جایگاه عاشورا در زندگی امروز مسلمانان سخن گفت. وی تأکید کرد که گریه برای امام حسین (ع) نباید تنها حالتی عاطفی و گذرا باشد، بلکه باید در جان و رفتار انسان اثر بگذارد و او را در مسیر انسانیت، بیداری و اصلاح سبک زندگی قرار دهد.
وی یادآور شد که واقعه عاشورا، صرفاً یک رخداد تاریخی نیست، بلکه مدرسهای است برای تربیت انسانهایی آزاده، مقاوم و عدالتخواه.
پس از آن، مراسم روضهخوانی و قرائت مقتل عاشورا برگزار شد. جمع حاضر با دلهایی شکسته و اشک در چشم، یاد مظلومیت خاندان رسول خدا (ص) را گرامی داشتند.
مطابق برنامهریزی اعلامشده توسط رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در ایروان، آیینهای سوگواری حسینی تا سیزدهم محرم ادامه خواهد داشت و مراسم شام غریبان و شب سوم امام حسین (ع) نیز در همین مسجد برگزار میشود.
از شب اول محرم تاکنون، هر شب برنامههایی با حضور خانوادههای ایرانیان مقیم، اعضای نهادهای ایرانی و ارامنه فارسیزبان در این مکان برگزار شده است و فضای معنوی و صمیمانهای را در دل ایروان ایجاد کرده که نشاندهنده حیات فرهنگی و دینی فعال ایرانیان مقیم و علاقهمندان به اهل بیت (ع) در ارمنستان است.
اندونزی
همزمان با فرارسیدن ماه محرمالحرام و ایام سوگواری سالار شهیدان، حضرت اباعبدالله الحسین (ع)، مراسم عزاداری ایام محرم به همت سفارت و رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در حسینیه امام خمینی (ره) جاکارتا برگزار شد.
در این مراسم معنوی، شرکتکنندگان ضمن گرامیداشت یاد و پیام عاشورا، با قرائت زیارت عاشورا، مداحی و سینهزنی، فضای حسینیه را معطر به نام و یاد شهدای کربلا کردند.
از نکات برجسته این مراسم، حضور و سخنرانی شریفانی رئیس مرکز اسلامی ICC اندونزی و متقی رئیس کالج اسلامی صدرا بود. این سخنرانیها با محوریت تبیین فلسفه نهضت عاشورا، نقش امام حسین (ع) در احیای دین و لزوم مقابله با ظلم و دشمنان اسلام – بهویژه رژیم صهیونیستی – و تحولات ایران امروز انجام شد.
سخنرانان همچنین بر وحدت امت اسلامی، مسئولیت اجتماعی مسلمانان، اهمیت انفاق، کمک به هم وطنان و پاسداشت عزت ملی ایران اسلامی تأکید کردند.
قزاقستان (آستانه)
همزمان با فرارسیدن ایام حزن و اندوه محرم، شیعیان و دوستداران اهل بیت (ع) در شهرهای مختلف قزاقستان با برپایی مراسمهای عزاداری، یاد و خاطره شهادت جانسوز حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و یاران باوفایش را گرامی داشتند.
مراسمهای سوگواری که از دهه اول ماه محرم آغاز شده بود، در مساجد و حسینیههای شیعیان در شهرهای بزرگ نظیر آستانه، چیمکنت و آکتائو مملو از جمعیت عزادارانی بود که در ماتم سرور و سالار شهیدان اشک ماتم ریختند.
مراسم عزاداری سالارشهیدان امام حسین(ع) و یاران با وفایش با شرکت دیپلماتها و خانوادههای مقیم در سالن اجتماعات رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آستانه برگزار شد.
این مراسم در طول دهه اول محرم الحرام با مشارکت پیروان سالار شهیدان برگزار شده و شرکت کنندگان در برنامههای عزاداری و اقامه نماز جماعت در این ایام و نماز ظهر عاشورا حضور یافتند.
در این برنامهها، ایرانیان مقیم، دیپلمات های کشورمان و محبین اهل بیت (ع) با حضور در سالن اجتماعات رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آستانه به یاد شهدای کربلا و مظلومیت امام حسین علیه السلام به سوگواری پرداختند.
سخنرانان در این مراسم به تبیین مهمترین انگیزه امام حسین (ع) از قیام عاشورا ، ویژگی های عزاداری اباعبدالله و فلسفه قیام عاشورا پرداختند.
در ادامه، مداحان اهل بیت(ع) با نوحهسرایی و ذکر مصیبت، حال و هوای معنوی خاصی به مجالس بخشیدند و عزاداران در فضایی آکنده از اندوه، غم و ماتم به سینهزنی و سوگواری پرداختند.
نیجریه
در آستانه فرارسیدن ایام سالروز شهادت اباعبدالله الحسین(ع) و یاران وفادارش، مراسم معنوی با حضور سرپرست و اعضای سفارت و رایزنی فرهنگی کشورمان در نیجریه برگزار شد.
همچنین، مقاله تحت عنوان «تأملی بر درسهای جاودانه عاشورا در مورد فداکاری، شهادت، آزادی و مقاومت در غزه، لبنان، یمن، ایران» از سوی رایزنی فرهنگی تهیه و در نشریات آنلاین و مکتوب منتشر شد.
از اقدامات بعدی، هماهنگی و برنامه ریزی جهت حضور در مراسم عزاداری عصر تاسوعای جنبش اسلامی نیجریه به رهبری شیخ زکزاکی بود که با استقبال ایشان به نوحه خوانی به زبان فارسی مواجه شد.
شیخ زکزاکی ضمن اشاره به واقعه کربلا گفت: در زمانهای مختلف و بر اساس عملکرد افراد، موسی و فرعون وجود دارند، باید سعی کرد موسی و فرعون زمان خود را شناخت؛ به همین ترتیب، یزیدیان در زمانهای مختلف نیز وجود دارند که مرتکب جنایات مشابهی میشوند. لذا شناخت چنین افراد ظالمی مهم است.
شایان ذکر است، به مناسبت ایام شهادت اباعبدالله الحسین(ع) در روز عاشورای حسینی راهپیماییهای سوگواری حسینی با حضور هزاران تن از مسلمانان در شهرهای کاتسینا، بائوچی، جوس، ایالت آداموا ولاگوس برگزار شد.
تایلند
به مناسبت فرارسیدن ایام سوگواری سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع)، مراسم شبهای محرم با حضور پرشور ایرانیان مقیم، اعضای سفارت، علاقهمندان به فرهنگ عاشورایی و جمعی از ارادتمندان خاندان عصمت و طهارت، در حسینیه ولایت رایزنی فرهنگی بانکوک برگزار شد.
این مراسم شامل برنامههای متنوعی از جمله سخنرانیهای مذهبی، قرائت زیارت عاشورا، مرثیهخوانی و مداحی که در این شبها، حجتالاسلام والمسلمین صدرالسادات طی سخنرانیهایی با موضوع «صبر و آزمایش در حوادث و قیام حضرت اباعبدالله الحسین(ع)» به تبیین آموزههای تربیتی و معرفتی واقعه کربلا پرداخت.
وی با بهرهگیری از آیات قرآن کریم، روایات اهل بیت (ع) و تحلیل تاریخی واقعه عاشورا، بر نقش بیبدیل صبر در مواجهه با امتحانات الهی تأکید و آن را میراث گرانسنگی از امام حسین (ع) و یاران وفادارش دانست که امروز نیز برای جوامع اسلامی راهگشاست.
حجتالاسلام والمسلمین صدرالسادات با تکیه بر آیهی شریفهی "وَلَنَبْلُوَنَّکُمْ بِشَیْءٍ مِّنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الْأَمْوَالِ وَالْأَنفُسِ وَالثَّمَرَاتِ"گفت: انسان در طول زندگی ناگزیر از مواجهه با آزمونهای دشوار و آنچه در این مسیر، مایه رستگاری میشود، صبر و توکل و پایبندی به ارزشهای الهی و صبر امام حسین (ع) صبری معمولی نبود صبری الهی، عزتمندانه و برآمده از ایمان عمیق و یقین و در اوج بلا و مصیبت، آرام و استوار ماند و یاران و اهل بیت خویش را نیز به استقامت دعوت و این است که عاشورا نمایشگاه صبر در برابر ظلم، صبر در برابر جدایی عزیزان، صبر در میدان نبرد و صبر بر ادای تکلیف الهی است.
نماینده جامعة المصطفی(ص) العالمیه گفت: در عاشورا، صبر نه بهعنوان نوعی انفعال یا تسلیم، بلکه بهعنوان یک راهبرد فعالانهی معنوی و عقلانی ظاهر و صبر امام حسین (ع) در برابر حوادث سهمگین کربلا، در حقیقت نمودی از کنترل آگاهانهی واکنشها در متن بحران و آشوب تاریخی بود که واکنشی به جای خشونت کور یا تسلیم ذلیلانه، با عقلانیت دینی و پایداری اخلاقی پیوند خورده و در این معنا توازن میان احساس و عقل بود که جایی که امام، در اوج اندوه، همچنان به اقامهی نماز، گفتوگو با دشمن، دفاع از حقیقت و تربیت یاران وفادار خود اهتمام میورزید.
وی ابراز داشت: نقش حضرت زینب (س) و امام سجاد (ع)، این نکته را برجسته کرد که استمرار پیام عاشورا، تنها با ابزارهای عاطفی ممکن نبوده و نیاز به بازخوانی وقایع با بیانی هوشمندانه، شجاعانه و حقیقتمحور و این دو بزرگوار راویان تمدن حسینی که بدون روایتگری شجاعانهی زینب کبری (س)، عاشورا در تاریخ دفن و از یک واقعه به یک تمدن تبدیل نمیگردید.
نماینده جامعة المصطفی(ص) العالمیه تأکید کرد: امروز نیز جوامع اسلامی در معرض آزمونهای بزرگ تاریخی و آزمونهایی در حوزههای معنویت، عدالت، هویت و حقیقتجویی و با چالشهای دنیای معاصر مانند سکولاریسم، بیهویتی فرهنگی و بحران معنا در زندگی، عاشورا نقشه راهی برای زیستن در دنیای بحرانزده معرفی میگردد.
ادامه دارد ...