فرهنگ رضوی؛ «مشهد کانون دیپلماسی فرهنگی ایران و پل گفتوگوی تمدنها در جهان اسلام است»
به همت بنیاد بینالمللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) و مشارکت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و معاونت بینالملل آستان قدس رضوی، دومین هماندیشی «جایگاه دیپلماسی فرهنگی با تأکید بر حوزه زیارت و فرهنگ رضوی» با حضور مهمانان داخلی و خارجی و کارشناسان حوزه بینالملل از ایران و جهان اسلام و نمایندگان مشهد در مجلس شورای اسلامی در هتل فرهنگ و هنر مشهد برگزار شد.

در این نشست، حجتالاسلام حمیدرضا ارباب سلیمانی معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس هیأت مدیره بنیاد امام رضا(ع) که ریاست گردهمایی را بر عهده داشت، با تأکید بر جایگاه والای امام رضا(ع) در اعتقادات ملت ایران، اظهار داشت: یکی از توصیههای ریشهدار در میان مردم ایران این است که هر فرد و خانوادهای، لااقل یکبار در سال توفیق زیارت حرم مطهر امام رضا(ع) را پیدا کنند؛ چرا که این حضور معنوی، آثار و برکات بسیاری در ابعاد فردی، خانوادگی و اجتماعی بههمراه دارد.
وی ایام دهه کرامت را فرصت و توفیقی برای اهالی فرهنگ جهت خدمتگزاری به مکتب اهلبیت(ع) و فرهنگ رضوی دانست و گفت: از آنجا که اسلام یک دین جهانی است، قابلیتهای نهفته در فرهنگ و آموزههای رضوی میتواند تا دورترین نقاط جهان اسلام امتداد پیدا کند.
ارباب سلیمانی افزود: بنیاد بینالمللی امام رضا(ع) با درک عمیق از نقش بیبدیل فرهنگ اهل بیت(ع) در تعاملات جهانی، از مدتها پیش به ضرورت ورود جدی به عرصه دیپلماسی فرهنگی پی برده و این موضوع را در دستور کار خود قرار داده است.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کرد: مشهد مقدس به عنوان پایتخت معنوی ایران اسلامی میتواند با انتقال پیام پیامبر(ع)، پیام اهلبیت(ع) و پیام امام رضا(ع) نقش درست و صحیح و مهمی ایفاء کرده و آن طور که شایسته است آن را به جهانیان منتقل کند و خدمت بزرگی به بشریت داشته باشد.
وی با بیان اینکه جهان امروز به شدت نیازمند مفاهیم اصیل، اخلاقی و معنوی است، افزود: فرهنگ رضوی بهعنوان شاخهای غنی از معارف اهل بیت(ع)، میتواند پاسخگوی بسیاری از بحرانهای فکری، فرهنگی و اجتماعی جهان معاصر باشد.
ارباب سلیمانی افزود: اگر بتوانیم از ظرفیتهای عظیم شهر مشهد، که در پرتو وجود بارگاه منور حضرت رضا(ع) به یکی از قطبهای فرهنگی و معنوی جهان اسلام تبدیل شده، بهرهبرداری درستی داشته باشیم و ارتباطات بین دستگاهی را در این مسیر تقویت کنیم، گامهای بزرگی در مسیر توسعه دیپلماسی فرهنگی برداشته خواهد شد.
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ادامه داد: در کنار نهادهای رسمی، گروهها و افرادی در خارج از کشور نیز بهصورت خودجوش در حال فعالیت فرهنگی در حوزه معارف رضوی هستند؛ گردآوری این افراد در یک مجمع و ایجاد انسجام و همافزایی میان آنها میتواند گسترش فرهنگ رضوی در عرصه بینالمللی را شتاب بخشد و زمینهساز حل بسیاری از چالشهای موجود در دنیای اسلام شود.
تمدن رضوی بهعنوان الگویی ناب در دیپلماسی فرهنگی در عرصه جهانی مطرح شود
وی با تاکید بر نقش مشهد مقدس به عنوان قلب تپنده تمدنسازی رضوی، بیان کرد: تمدن رضوی میتواند با استفاده از ابزارهای فرهنگی، هنری و رسانهای، گفتمان وحدت، همدلی و صلح را در سطح امت اسلامی تقویت کرده و بهعنوان الگویی ناب در دیپلماسی فرهنگی در عرصه جهانی مطرح شود.
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کرد: فرهنگ ناب رضوی، اگر با برنامهریزی، اندیشهورزی و همافزایی همراه شود، میتواند بهعنوان یکی از ابزارهای تمدنساز در دنیای معاصر مطرح گردد و آثار و برکات آن نهتنها برای جهان اسلام، بلکه برای جامعه جهانی ملموس و قابل بهرهبرداری خواهد بود.
رئیس هیأت مدیره بنیاد بینالمللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) از مشارکت میهمانان داخلی و خارجی قدردانی و ابراز امیدواری کرد بنیاد بینالمللی امام رضا(ع) با برگزاری نشستهای پُرخیر و برکت بتواند خدمات بیشتری را به فرهنگ رضوی عرضه بدارد. این نشست از زیر مجموعه برنامههای جشنواره فرهنگی امام رضا (ع) است که در عرصه بینالمللی با کمک سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و معاونت بینالملل آستان قدس رضوی پیگیری میشود.
مشهد قلب تپنده و پایتخت فرهنگی ایران اسلامی و جهان اسلام است
در این نشست تخصصی که عبدالرضا راشد معاون توسعه روابط فرهنگی بینالمللی و حجتالاسلام علی باقری رئیس و کارشناسان نمایندگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در خراسان رضوی نیز حضور داشتند، حسین دیوسالار معاون توسعه همکاریهای علمی و فرهنگی سازمان بر استفاده از ظرفیت های بی نظیر حرم مطهر و آستان قدس رضوی در بُعد بینالملل در قالب طرحهای عملیاتی و اجرایی تأکید کرد و یکی از وظایف سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به عنوان قرارگاه فرهنگی بینالملل نظام را همیاری در این روند ظرفیتسازی با قید هم افزایی و مشارکت نهادهای مرتبط در مشهد مقدس دانست.
وی با تأکید بر نگاه معنوی معاصر و توجه به فرهنگ و عناصر فرهنگی خصوصا در حوزه معنویت و نقش آن در تعاملات بینالمللی افزود: مشهد مقدس به عنوان قلب تپنده و پایتخت فرهنگی ایران اسلامی و جهان اسلام دارای ظرفیتهای بسیاری است که میتوان از آن در عرصه دیپلماسی فرهنگی و گسترش تعاملات فرهنگی بینالمللی به خصوص در حوزه گفتوگوهای دینی و رساندن پیام صلح جهانی که کمتر مورد توجه قرار گرفته، استفاده کرد.
معاون توسعه همکاریهای علمی و فرهنگی افزود: قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران برخلاف سایر کشورها که صرفا برای پیشبرد سیاستهای خارجی به کار میبرند مبتنی بر مفاهیم مشترکی است که تمدن ساز بوده و پیام آور صلح پایدار، امنیت، همزیستی مسالمت آمیز، گفتوگوی بین ادیانی، نگاه تمدنی و گفتوگوی فرهنگی، معرفی جایگاه امامت و رهبری به عنوان یک تراز با استفاده از سیره امام رضا (ع)، عقلانیت و احترام متقابل است.
در ادامه این هماندیشی، علامه شیخ «جعفر المهاجر» محقق و نویسنده برجسته اسلامی از لبنان با تشکر از برگزارکنندگان جلسه، به بیان گزارشی از مرکز مطالعات بهاءالدین العاملی در کشور لبنان که خود مدیریت آن را برعهده دارد پرداخت و از تألیفاتاش درباره فرهنگ و معارف اهلبیت(ع) سخن گفت. وی تأکید کرد تلاش کرده است تا در آثار خود رویکرد تقریبی و توجه به وحدت اسلامی و نیازها و حساسیتهای جهان اسلام و جامعه لبنان را در نظر بگیرد.
حجتالاسلام «زید سلامی» فعال فرهنگ رضوی از کشور استرالیا، حجتالاسلام «اخلاقی» نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی، «حسین یکتا» مسئول قرارگاه جهادی امام رضاییها، حجتالاسلام «مهدوی ارفع» فعّال بینالملل و مدیر نهضت جهانی نهجالبلاغه خوانی، «احمد معصومیفر» رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمالشرق کشور، حجتالسلام غریبرضا کنشگر بینالملل و تعداد دیگری از میهمانان نشست به بیان دیدگاههای خود پیرامون نقش حوزه تخصصی خود در تبیین جایگاه دیپلماسی فرهنگی با تأکید بر حوزه زیارت و فرهنگ رضوی پرداختند.
در بخش دیگری از دومین هماندیشی «جایگاه دیپلماسی فرهنگی با تأکید بر حوزه زیارت و فرهنگ رضوی»، حجتالاسلام والمسلمین «اخلاقی» نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی به بیان دیدگاههای خود پرداخت و گفت: ما در مشهد از ۱۰۳ ملیت زائر داریم که نشان میدهد مشهدالرضا(ع) میتواند کانون اتحاد امت اسلامی و حتی بشریت قرار بگیرد.
«حسین یکتا» مسئول قرارگاه جهادی امام رضاییها در سخنانی، بر لزوم توجه به فرهنگ شهید و شهادت با الهام از جایگاه مشهد به عنوان شهادتگاه امام رضا(ع)، تأکید کرد و گفت: باید ریل و روند حرکت را در مقابله با تهدیدهای جهانی عوض کرد آنچنانکه دشمنان به تغییر در سیاستها و روشهای خود برای ضربه به مقاومت اصرار میورزند.
وی ارتباط با نسل جدید آمیخته و آشنا به هوش مصنوعی و پایداری در برابر جنگ ترکیبی و ذهنی دشمن را مستلزم بازگشت و بهرهمندی از مفاهیم شهید و شهادت به عنوان عناصر تمدن ساز و مقوم جبهه حق در برابر جبهه باطل عنوان داشت و جایگاه مشهدالرضا(ع) به عنوان جایگاه شهادت امام رئوف را در رسیدن به این اهداف بسیار مهم ارزیابی کرد.
در بخش دیگری از هماندیشی، حجتالاسلاموالمسلمین «مهدوی ارفع» فعّال بینالملل و مدیر نهضت جهانی نهجالبلاغه خوانی، به ذکر تجارب و اقدامات خود در زمینه تقویت وحدت و افزایش مقاومت امت اسلامی پرداخت و ضمن بیان بخشی از فعالیتهای تشکل خود در لبنان، خواستار پرشدن خلاءهای موجود در روابط بین ملل مقاومت و جهان اسلام شد و بر ضرورت حضور و روایت نخبگانی از تحولات لبنان و منطقه و مقاومت تأکید کرد.
وی تصریح کرد: باید حرم مطهر رضوی را به عنوان حرم یک امام تمدنساز در سطح منطقه و دنیا معرفی کنیم و به جلوههای رایج مانند متبرکات مانند نمک و نبات و غذا برای معرفی حرم امام رئوف بسنده نکنیم.
احمد معصومیفر، رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمالشرق کشور در سخنان خود، بر اهمیت زیارت و فرهنگ رضوی در توسعه دیپلماسی فرهنگی و عمومی جمهوری اسلامی تأکید کرد و تشکیل کارگروه امام رضا(ع) در وزارت امور خارجه به همت شهید امیرعبداللهیان و اهتمام دکتر عراقچی وزیر امور خارجه را حاکی از ارادت دستگاه سیاست خارجی به امام رئوف و اعتقاد دیپلماتها و کارکنان این وزارتخانه در استفاده از ظرفیتهای زیارت برای پیشبرد اهداف عالی و تمدنی و معنوی نظام اسلامی دانست.
وی تصریح کرد: نمایندگیها و سفارتخانههای جمهوری اسلامی در همه کشورها مأموریت یافتهاند تا در قالب خادمیاری هر کمک و ابتکار و حرکتی میتوانند در خدمت به معرفی امام رضا(ع) و فرهنگ رضوی در کشور محل مأموریت خود انجام دهند.
«مرتضی سعیدیزاده» مدیرعامل بنیاد بینالمللی امام رضا(ع) به جمع بندی نظرات مطرح شده پرداخت و ضمن تشکر از حضور مهمانان داخلی و خارجی، آمادگی بنیاد امام رضا(ع) را برای همافزایی با دیگر نهادها و فعالان حوزه بینالملل اعلام کرد.
روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی