نشست «جنگ ایران در مقابل رژیم صهیونیستی و موضعگیری اندونزی» برگزار شد
نخستین نشست از سلسله برنامههای هفته علمی ـ تحلیلی مجمع پروفسورها و دکترهای انسان چیتا با محوریت بررسی جنگ اخیر میان جمهوری اسلامی ایران و رژیم صهیونیستی و واکاوی موضعگیری رسمی جمهوری اندونزی برگزار شد.

این نشست با همکاری رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اندونزی و مجمع انسان چیتا و مشارکت فعال بیش از ۵۰۰ تن از اساتید دانشگاه، پژوهشگران، دانشجویان و علاقهمندان از طریق پلتفرم زوم برگزار و به صورت هم زمان دریوتیوب بهصورت زنده پخش شد.
این نشست آغازی بر سلسله گفتوگوهای راهبردی و علمی مجمع انسان چیتا در واکنش به تحولات جاری منطقهای و بینالمللی بود و زمینهای برای تبادلنظر میان صاحبنظران ایرانی و اندونزیایی درباره ابعاد حقوقی، سیاسی، نظامی و اخلاقی بحران اخیر فراهم ساخت.
محمد بروجردی سفیر ایران در اندونزی در آغاز سخنرانی خود، اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران در تاریخ ۱۳ ژوئن ۲۰۲۵ (۲۴ خرداد) بهطور رسمی اعلام کرده است که رژیم صهیونیستی حملهای غیرقابل توجیه به خاک ایران انجام داده است.
وی با استناد به بند ۲(۴) منشور ملل متحد، این حمله را مصداق تجاوز دانسته و اقدامات ایران را در چارچوب حق مشروع دفاع از خود توصیف کرد. وی خاطرنشان ساخت که این حمله درست پیش از دور جدید گفتوگوهای ایران با کشورهای غربی و در شرایطی که ایران بهطور کامل به پادمانهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایبند بوده، رخ داده است.
بروجردی گفت: ایران به هیچ عنوان در پی ساخت سلاح هستهای نبوده و نیست و تأسیسات هستهای ایران همواره تحت نظارت بینالمللی فعالیت داشتهاند.
وی حملات صورتگرفته به مراکز هستهای صلحآمیز ایران در اصفهان، نطنز و فردو را بهشدت محکوم کرد و آن را تهدیدی آشکار برای امنیت زیستمحیطی، حقوق بشر و نظام حقوقی بینالمللی دانست.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در اندونزی همچنین، هشدار داد که ورود ایالات متحده به این درگیری، بحران را به سطحی جهانی کشانده و تشدید خطرناکی درمنطقه رقم زده است.
بروجردی از دولت اندونزی به عنوان یک شریک استراتژیک خواست که با بهرهگیری از موقعیت خود بهعنوان بنیانگذار آسهآن، عضو جنبش عدم تعهد، OIC و G20، در جهت محکومیت این حملات و دفاع از ثبات جهانی گام بردارد.
عبدالقادر جیلانی مدیرکل آسیا و اقیانوسیه و آفریقا وزارت خارجه اندونزی با اشاره به تکرار ادعای ساخت سلاح هستهای از سوی ایران توسط آمریکا و اسرائیل تأکید کرد که تاکنون هیچ سند یا مدرکی دال بر چنین اقدامی از سوی ایران از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه نشده است.
وی خاطرنشان کرد که استفاده از حق دفاع پیش دستانه که آمریکا و اسرائیل به آن استناد میکنند، مشابه استدلالهایی است که پیش تر در اشغال کرانه باختری در ۱۹۶۷ و حمله به عراق در ۲۰۰۳ بهکار گرفته شده بود.
جیلانی تأکید کرد که این اقدامات مغایر اصول حقوق بینالملل است و تهدیدی جدی برای صلح و امنیت منطقهای و جهانی محسوب می شود. دولت اندونزی بر لزوم بازگشت به مسیر دیپلماتیک و استفاده از ابزارهای صلحآمیز برای حل اختلافات تأکید دارد و از تمامی مجامع بینالمللی خواستار تشویق به گفتوگو و حل بحران از راههای مسالمتآمیز شد.
مارشال چاپی حکیم فرمانده سابق نیروی هوایی ارتش ملی اندونزی با اشاره به پیچیدگی جنگ اخیر و ورود به عرصه نبردهای هوشمند و سایبری اظهار داشت: جنگ فعلی ایران و اسرائیل نشاندهنده قدرت و تحول راهبردی ایران در عرصه دفاعی است.
وی ابراز کرد: از سال ۱۹۷۹ تاکنون بیداری ملت ایران تحت فرماندهی رهبری واحد شکل گرفته و حمله مستقیم ایران به اسرائیل، شکستن فضای محاصره روانی دفاعی رژیم صهیونیستی است.
حکماهانتو جووانا حقوقدان بینالملل و استاد برجسته اندونزیایی حمله اسرائیل به ایران را برخلاف ادعای «دفاع مشروع» دانست و تأکید کرد که آمریکا با حملات خود به سه مرکز هستهای ایران، عملاً همان مسیر اشتباه خود در عراق در دوران صدام حسین را تکرار کرده است.
مکارم ویبیسونو نماینده سابق اندونزی در سازمان ملل با اشاره به چالشهای بین یکجانبهگرایی و چندجانبهگرایی در نظم جهانی، حملات اخیر آمریکا و اسرائیل به ایران را نمونهای بارز از اقدامات یکجانبه بدون رضایت جامعه جهانی دانست.
روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی